مقدمه:
امروزه اهمیت پیشگیری بر درمان بر هیچکس پوشیده نیست .این اولویت نه تنها دارای اثرات فردی می باشد بلکه ثمرات و سیع اجتماعی و اقتصادی نیز در بر خواهد داشت.در دندانپزشکی کودکان با توجه به این که نحوه قرار گیری دندان های شیری از عوامل بسیار تعیین کننده در جفت گیری دندان های دایمی می با شد، لذا مطالعه اکلوژن در دوره دندان های شیری از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.بهترین شاخص پیش بینی در زمینه اکلوژن دندان های دایمی در دوره دندان های شیری وضعیت ترمینال پلن دندان های مولر دوم شیری و وجود یا عدم وجود فضاهای بین دندانی است. در کودکان معاینه اکلوژن مخصوصا در ناحیه مولرهای شیری نیاز به مهارت و حوصله دارد زیرا درکودکان کم سن هدایت فکین به حالت اکلوژن مرکزی ودر عین حفظ موقعیت مشاهده و ارزیابی رابطه مولر ها با کمک آیینه هم برای کودک و هم برای فرد معاینه کننده دشوار است در صورتی که معاینه روابط کانین ها بسیار راحت تر است.لذاهدف از این مطالعه یافتن رابطه ای بین روابط کانینی و مولری در دوره دندان های شیری می باشد.
نوع فایل :word
تعداد صفحات :۶۸
کلیات:
اکلوژن: در علم پزشکی دارای ریشه لاتین به معنای مسدود کردن و بستن است و در دندان پزشکی به معنای روی هم قرار گرفتن دندان های فک بالا و پایین در موقع بسته بودن و یا در خلال حرکات جویدن می باشد،یا به تعبیر دیگر اکلوژن به معنی تماس دندان ها با یکدیگر است هنگامی که دهان خالی از غذا است.روابط مرکزی:رابطه فک پایین نسبت به فک بالا در هنگامی است که کندیل در موقعیت قدامی تثبیت شده در امتداد بر جستگی مفصلی حفره گلنویید قرار داشته و دیسک مفصلی بین کندیل و برجستگی مفصلی واقع شود.اکلوژن مرکزی:یک رابطه دندانی بوده و عبارت است از رابطه سطوح اکلوزال دندان های مقابل زمانی که حداکثر تماس و تداخل بین کاسپ ها برقرار باشد.اکلوژن طبیعی: اکلوژن ایده ال حالتی است که هم از نظر ظاهر و هم از نظر فیزیولوژیک مطلوب باشد حتی وقتی که دندان ها در فک کاملا منظم شوند ضامن یک اکلوژن طبیعی نمی باشند.
معیار های یک اکلوژن دلخواه در یک بچه ۷ ساله شامل موارد زیر است:
رابطه کلاس یک مولر و کانین۲ میلی متر اورجت قدامی و خلفی۲ میلی متر اوربایت قدامیروی هم قرار گرفتن و تطابق میدلاین دندانی.هم چنین ممکن است بعضی حالت ها برای یک سن خاص طبیعی باشد در صورتی که برای سن دیگر غیر طبیعی باشد:وجود شلوغی در طی رویش انسیزور هامر حله Ugly ducklingتمایل ارتباط کلاس دو اولین مولر های دایمی قبل از افتادن مولر های دوم شیریتمایل لینگوالی مولر دوم مندیبل در زمان رویش قبل از اینکه زبان فرصتی برای تاثیر در جهت رویش داشته باشدوجود فضاهای بین دندانیدندانپزشک باید قادر به شناخت این مراحل گذرا باشد و نباید در طبیعی کردن حالتی که خود بخود نرمال خواهد شد مداخله کند.اکلوژن در دوره دندان های شیری:جوانه دندان شیری در خلال شش هفته اول زندگی داخل رحم جنینی تشکیل می شود و حدودا شش ماه بعد از تولد، رویش اولین دندان های شیری آغاز می شود. معمولا رویش دندان های شیری تا سن دو و نیم سالگی با رویش دومین مولر شیری کامل می شود. ثبات اکلوژنی دندان های شیری در حدود سن ۳ سالگی با تکمیل رویش دومین مولرهای شیری حاصل شده و تا رویش اولین مولر های دائمی در حدود سن۶ سالگی پایدار می ماند. از سن ۴-۳ سالگی در قوس دندانی دو تغییر عمده ایجاد می شود:سایش دندان ها(بخصوص در دندان های قدامی)کاهش اوربایت و اورجت بطوری که اکلوژن ممکن است نوک به نوک شود.
خصوصیات اکلوژن نرمال در دوره دندان های شیری:
- دیاستم قدامیوجود فضاهای Primateاوربایت کم یا بدون اوربایتزاویه بین انسیزالی ۱۵۰ درجهرابطۀ مولرهای کلاس I: Flush terminal یا Mesial stepتماس کانین ماگزیلا با کانین مندیبل و اوّلین مولرهای شیری بالا و پایینپلن اکلوزال صافقوس بیضی شکل و هماهنگی عرضی قوس های دندانی.
روابط اکلوزالی(occlusal relationships)
با رویش اولین مولرهای شیری روابطه سه بعدی اکلوژن شکل می گیرد. دندانهای شیری خلفی به نحوی با هم در تماسند که کاسپ مزیولینگوال مولرهای بالا در تماس با فوسهای مرکزی مولرهای مندیبل است و انسیزورها با حداقل اورجت و اوربایت قرار گرفته اند.
روابط اکلوزالی در حالت اکلوژن مرکزی در ۳ جهت قابل بررسی می باشد:
روابط عرضی: اختلاف میدلاین زیاد بین فک بالا و پایین در دنتیشن شیری غیرمعمول است. حضور انحراف مندیبل اغلب نشانه کراس بایت به همراه یک رابطه مرکزی با تثبیت به سمت اکلوژن مرکزی است. اکثر کراس بایت ها به خاطر تنگی ماگزیلا رخ می دهد. با اندازه گیری فاصلۀ دندانها از رافه میانی پالات می توان دو طرفه یا یک طرفه بودن کراس بایت ها را تعیین نمود. وابط عمودی: عبارت است از همپوشانی انسیزورهای ماگزیلا و مندیبل که به میلی متر اندازه گیری می شود یا به صورت درصدی از همپوشانی عمودی تاج انسیزور پایین محاسبه می گردد و معمولاً میزان آن mm2 در دنتیشن شیری می باشد. روابط قدامی خلفی: در بعد قدامی خلفی روابط مولرها و کانینهای شیری لحاظ می شوند. در دنتیشن شیری روابط مولرها به انواع Flush terminal و Mesial step ، Distal step تقسیم بندی شوند. کانینهای شیری به انواع کلاس I، کلاس II و کلاس III یا End to end تقسیم بندی می شوند. روابط مولرهای شیری که با پلن دیستالی مولرهای دوم شیری تعیین می شود نه تنها توصیف گر روابط دندانهای شیری ماگزیلا و مندیبل می باشد بلکه از این جهت که این صفحات راهنمای رویش دندانهای مولر دائمی در اکلوژن و تعیین کنندۀ روابط مولرهای دائمی هستند نیز دارای اهمیت می باشنداورجت(Overjet):عبارت است از همپوشانی افقی انسیزورهای ماگزیلا و مندیبل که با میلیمتر اندازه گیری می شود. می تواند به صورت ایده آل، کاهش یافته یا افزایش یافته بیان شود.یانگین اورجت حدود۳ میلیمتر می باشد و نرمال آن بین ۰ تا ۴ میلیمتر ذکر شده است.
رابطه اکلوزالی در مولر های دوم شیری و اهمیت آن
سری دندان های شیری بعد از رویش دومین مولر شیری کامل می شود .ارتباط سطوح دیستال دومین مولر شیری ماگزیلا و مندیبول(ترمینال پلن) یکی از مهم ترین عوامل موثر در اکلوژن دندان های دائمی بحساب می آید چون مسیر رویش اولین مولر دائمی به وسیله سطوح دیستالی ریشه های دیستال و همچنین سطوح دیستال تاج های دومین مولر های شیری هدایت می شود. محل ترمینال پلن در اصل به معنی پیش بینی محل رویش دندان های دائمی می باشد.
تعریف ترمینال پلن و وضعیت های مختلف آن
ترمینال پلن:به ارتباط مزیو دیستالی بین سطوح دیستال دومین مولر های شیری بالا و پایین در هر طرف فک هنگامی که دندان های شیری در اکلوژن مرکزی با هم ارتباط بر قرار می کنند گفته می شود .
ترمینال پلن شامل حالت های زیر است:
۱٫فلش ترمینال پلن:صفحه انتهایی مستقیم حالتی است که در آن صفحاتی که از دیستال دومین مولر های شیری بالا و پایین در یک سمت می گذرد ، در یک امتداد قرار میگیرند. این وضعیت به نام های straight Terminal Plane و Vertical Terminal Plane نیز شناخته می شودمزیال استپ ترمینال پلن:صفحه انتهایی با پله مزیالی،در این وضعیت سطح دیستال دومین مولر شیری فک پایین مزیالی تر از سطح دیستال دومین مولر شیری فک بالا قرار می گیرد.دیستال استپ ترمینال پلن: صفحه انتهایی با پله دیستالی،در این حالت سطح دیستال دومین مولر شیری فک پایین دیستالی تر نسبت به همین سطح در فک بالا قرار می گیرد.
محصول های مرتبط
فرمولاسیون قرص سریع باز شونده دهانی آملودیپین 5 میلیگرم و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن
قرصهای باز شوندهی دهانی، اشکال دارویی جامدی هستند که در زمانی کمتر از ۱ دقیقه بدون بر جای گذاشتن باقیماندهای…
فرمولاسیون قرص سریع باز شونده دهانی تئوفیلین 100میلیگرم و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن
قرصهای سریع باز شونده دهانی، اشکال دارویی جامدی هستند که در سه دهه اخیر، مورد توجه خاصی قرار گرفتهاند و…
دیدگاه پرستاران نسبت به موانع فردی و سازمانی رعایت بهداشت دست در بخشهای نوزادان تبریز، سال1392
عفونت های ناشی از ارائه مراقبت های بهداشتی و درمانی یکی از شایعترین علل مرگ و میر و افزایش معلولیت…
ممیزی بالینی ترانسفوزیون فرآورده های خونی در کودکان مبتلا به تالاسمی در بخش و درمانگاه خون مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز، 1392
مقدمه: بیماران تالاسمی از مصرف کنندگان مداوم خون میباشند، ترانسفوزیون خون بدون عارضه، به دانش، اجرای مطلوب و به موقع…
مقایسه فراوانی اختلال وسواس فکری عملی در کودکان مبتلا و غیر مبتلا به یبوست
مقدمه : یبوست در دوران کودکی مشکل شایعی است که به دلیل بروز علائمی چون تاخیر در دفع مدفوع، سختی…
مقایسه تأثیر دو روش قنداق کردن و ساکاروز خوراکی بر میزان درد ناشی از تعبیه لوله بینی- معدی در نوزادان نارس: کارآزمایی بالینی طرح متقاطع
نوع فایل :word
تعداد صفحات :۱۶۵
سالانه حدود ۱۳ میلیون نوزاد پرهترم در کل دنیا متولد می شود با توجه به افزایش پیشرفت ها در دو دهه اخیر، بقاء نوزادان کم وزن و نوزادانی که زندگی شان وابسته به درمان های پزشکی و بستری طولانی مدت است، در حال افزایش می باشد ) که موجب قرار گرفتن آنها در معرض پروسجرهای دردناک میشود به طوری که هر نوزاد در ۱۴ روز اول بستری به طور متوسط ۱۱۵ پروسیجر دردناک را تجربه می کند که ۱۶ پروسیجر به ازای هر روز بستری در بیمارستان می باشددرک درد در نوزادی که فاقد تجربه کافی و مهارت های کلامی است یک درک نامفهوم می باشد. نوزادان درد را به صورت تغییرات پیچیده رفتاری و فیزیولوژیکی درک میکنند و آن را به صورت برانگیختگی و به هم ریختن تطابق با محیط و تغییر در شاخص های حیاتی نشان می دهند.گریه کردن و تغییرحالتهای صورت شایعترین نشانه های ظاهری درد میباشند درد تجربه ی پویایی است که اغلب مفید بوده ولی اثرات جانبی نیز دارد و در طولانی مدت می تواند تغییر در پاسخ به تجربه دردناک مشابه ایجاد کند. سابق اعتقاد بر این بود که نوزادان بخاطر میلینیزاسیون ناکافی اعصاب حسی و نارس بودن گیرنده های درد قادر به حس درد نیستند. تحقیقات نشان داده است که تقریبا از هفته ۲۶ حاملگی، سیستم های فیزیولوژیک جنین به حدی رسیده اند که قادر به احساس درد می باشند، بنابراین حتی جنین نیز درد را حس می کند. شواهد اخیر نیز نشان داده است که شیرخواران ترم و نارس از بدو تولد به طور آناتومیکی و فیزیولوژیکی (عملکردی) قابلیت پاسخگویی به محرکهای دردناک را دارند شیرخواران از جمله نوزادان درد را مشابه و احتمالاً شدیدتر از کودکان بزرگتر و بزرگسالان تجربه میکنند. آنها همچنین در معرض خطر عوارض جانبی رفتاری و تکاملی طولانی مدت درد قرار دارند اگرچه تاکنون توجه کافی برای تسکین درد در دوران اولیه زندگی نشده است
قوانین ثبت دیدگاه