
سابقه استفاده از گیاهان به قدمت تاریخ زندگی بشر بر روی کره زمین است و این تاریخچه انسان را به بررسی و کنکاش بیشتر در مورد ذخیرههای غنی گیاهی در جهان ترغیب میکند. این پژوهش به شناسایی کمی و کیفی ترکیبات فرار و ارزیابی فعالیت ضد اکسیدانی، ضد میکروبی، سمیت سلولی و محتوای تام فنلی عصاره متانولی دو گیاه شوکران باغی و خار عروس از منطقه گرد بیشه بروجن میپردازد. ترکیبات فرار این گیاه با روش تقطیر همزمان با استخراج حلال آلی استخراج و با GC-MS شناسایی شد. لینولئیک اسید و بتا-گورجونِن از اجزاء اصلی اسانس این گیاهان بودند. در سنجش خواص ضد اکسیدانی از روشهای مهار رادیکال آزاد پایدار ۲،۲- دیفنیل-۱- پیکریلهیدازیل (DPPH) و بیرنگ شدن بتاکاروتن-لینولئیکاسید استفاده شد. محتوای تام فنلی عصارهها نیز با واکنشگر فولین- سیوکالتو اندازهگیری شد. سمیت سلولی گیاه با روش کشندگی میگوی آب شور و فعالیت ضدمیکروبی آن با روش های تعیین حساسیت آنتیبیوتیکی شامل دیسک دیفیوژن و حداقل غلظت ممانعت کننده رشد مورد ارزیابی قرار گرفت. در روش DPPH، IC50 برحسب میکروگرم بر میلیلیتر برای عصارههای ساقه و برگ خار عروس و ساقه و برگ و میوه شوکران باغی به ترتیب ۰۲/۲۸۷ ، ۲/۵۶۷ ، ۷/۷۰ و ۴۳/۴۶ میباشد که در مقایسه باBHT (µg/ml81/21IC50= ) عصاره های ساقه و برگ خار عروس و شوکران باغی فعالیت ضد اکسیدانی ضعیفی دارند؛ در مقایسه عصارههای میوه و میوه فاقد چربی شوکران باغی با BHT ، این عصارها فعالیت ضد اکسیدانی خیلی بیشتری دارند. که محتوای فنلی عصارههای ساقه و برگ خار عروس و ساقه و برگ و میوه شوکران باغی به ترتیب۲۳/۶±۳۷/۱۹،۲۷/۰±۳۵/۱۴،۷۹/۱۳±۸۲/۹۹ ،۲۲/۸±۱۷/۱۳۱ نیز آن را تأیید می کند. در روش بتا کاروتن-لینولئیکاسید، درصدهای مهار اکسایش ساقه وبرگ خار عروس و ساقه و برگ و میوه شوکران باغی (به ترتیب ۴۵/۳±۶۱/۵۲، ۴۹/۱±۹۴/۶۸، ۳۷/۴±۱۷/۶۹ و ۲۶/۲±۷۷/۶۴) در مقایسه با BHT (25/3±۷۵/۷۷) قابلتوجه بود. سمیت سلولی گیاه در روش کشندگی میگوی آب شور ضعیف ارزیابی شد و نیز عصارههای متانولی با قطر هاله در محدوده ۱۴-۱۱ میلیمتر و µg/ml1000MIC> نسبت به میکروارگانیسمهای مورد آزمایش در مقایسه با آنتیبیوتیکهای سنتزی، فعالیت ضدمیکروبی خوبی را نشان داد.
نوع فایل :word
تعداد صفحات :۹۳
*———————————–*
فصل اول: مباحث نظری
پیشگفتار
۱-۱- ترکیبات طبیعی
۱-۱-۱- آلکالوئید
۱-۱-۲- فلاونوئیدها
۱-۱-۳- کومارینها
۱-۱-۴- گلیکوزیدها
۱-۱-۵- لیگنانها
۱-۱-۶- استروئیدها
۱-۱-۷- اسانسها
۱-۱-۷-۱- شیمی اسانسها
۱-۱-۷-۲- بیوسنتز اسانسها
۱-۱-۷-۳- کاربردهای اسانسهای طبیعی
۱-۲- عصارههای گیاهی
۱-۲-۱- استخراج عصاره گیاهی
۱-۲-۱-۱- استخراج گرم و مداوم (سوکسله)
۱-۲-۲- استخراج اسانسهای طبیعی
۱-۲-۲-۱- تقطیر با بخار همزمان با استخراج حلال آلی (SDE)
۱-۳- ترکیبهای ضد اکسیدان
۱-۳-۱- روش های سنجش فعالیت ضد اکسیدانی
۱-۳-۱-۱- آزمون بیرنگ شدن بتا کاروتن در حضور لینولئیک اسید
۱-۳-۱-۲- سنجش مقدار تام فنل با FCR
۱-۳-۱-۳- سنجش ظرفیت به دام انداختن رادیکال DPPH
۱-۴- کروماتوگرافیگازی
۱-۴-۱- اجزای اصلی دستگاه کروماتوگرافی گازی
۱-۴-۱-۱- مخزن گاز حامل
۱-۴-۱-۲- سیستم تزریق نمونه
۱-۴-۱-۳- ستون وآونستون
۱-۴-۱-۴- سامانه آشکارساز
۱-۴-۲- کروماتوگرافی گازی/طیفسنج جرمی (GC-MS)
۱-۴-۲-۱- طیفسنج جرمی چهارقطبی
۱-۴-۳- شاخص بازداری کواتس
۱-۵- ارزیابی سمیت سلولی
۱-۶- فعالیت ضد میکروبی
۱-۶-۱- میکروارگانیسمها
۱-۶-۱-۱- باکتریها
۱-۶-۱-۲- قارچها
۱-۶-۲- محیطهای کشت میکروبی
۱-۶-۳- حساسیت آنتیبیوتیکی
۱-۶-۳-۱- روش دیسک دیفیوژن
۱-۶-۳-۲- روش حداقل غلظت ممانعت کننده رشد (MIC)
۱-۷- گیاهشناسی
۱-۷-۱- خصوصیات گیاه شناسی راسته چتریان (Apiales)
۱-۷-۲- خصوصیات گیاه شناسی خانواده چتریان (Apiaceae)
۱-۷-۳- ویژگی های گیاه شناسی طایفه Smyrneae
۱-۷-۴- ویژگی های گیاه شناسی شوکران باغی
۱-۷-۵- ویژگی های گیاه شناسی خار عروس
فصل دوم: دستگاه ها، مواد و روش ها
۲-۱- دستگاه ها، مواد و وسایل مورد استفاده
۲-۱-۱- دستگاهها و وسایل مورد استفاده
۲-۱-۲- مواد شیمیایی مورد استفاده
۲-۱-۳- میکروارگانیسمها و آنتی بیوتیکهای مورد استفاده
۲-۲- منابع گیاهی مورد استفاده
۲-۲-۱- جمع آوری وآماده سازی نمونههای گیاهی
۲-۳- جداسازی واستخراج عصاره از نمونه گیاهی
۲-۳-۱- عصاره گیری از نمونه گیاه
۲-۳-۲- تعیین بازده عصارهگیری
۲-۴- استخراج ترکیبات فرار گیاهی
۲-۴-۱- تعیین بازده اسانسگیری
۲-۴-۲- شناسایی ترکیبهای فرار گیاه با دستگاه GC-MS
۲-۵- بررسی فعالیت ضد اکسیدانی
۲-۵-۱- بررسی فعالیت ضد اکسیدانی به روش DPPH
۲-۵-۲- اندازهگیری مقدار کل ترکیبات فنلی
۲-۵-۳- آزمایش بیرنگ شدن بتاکاروتن در حضور لینولئیکاسید
۲-۶- فعالیت ضدمیکروبی
۲-۶-۱- روش انتشار در آگار (دیسک دیفیوژن)
۲-۶-۲- تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد
۲-۷- آزمون سمیت سلولی
فصل سوم: بحث و نتیجه گیری
۳-۱- ترکیبات فرار گیاهی
۳-۱-۱- استخراج ترکیبات فرار گیاهی
۳-۱-۲- شناسایی ترکیبات فرار گیاه
۳-۲- استخراج عصاره متانولی از گیاه
۳-۳- آزمونهای سنجش فعالیت ضد اکسیدانی
۳-۳-۱- آزمون DPPH
۳-۳-۲- بررسی کل ترکیبهای فنلی به روش Folin-Ciocalteu
۳-۳-۳- آزمون بتاکاروتن-لینولئیکاسید
۳-۴- بررسی فعالیت ضدمیکروبی
۳-۵- سمیت سلولی
نتیجهگیری
پیشنهادها
محصول های مرتبط
بررسی واکنش تک ظرفی اسپایرو دی هیدروفوران حاصل از سیکلوهگزان دی
ترکیبات کربوسیکل مولکولهای حلقوی هستند که در آنها حلقه فقط از اتمهای کربن تشکیل شده است، در صورتی که ترکیبات…
بررسی طیـف سنجی رزونانس مـغناطیسی هسته 31P و 27Al محلولهای آلومینوفسفات و توصیف غربالهای مولکولی سنتز شده
در این رساله، از طیف سنجی ۲۷Al NMR و ۳۱P NMR برای شناسایی توزیع کمپلکـس های آلومینوفسـفات در محلولهای آبی…
بسپارش تراکمی پارا-(تولیل)اکسیدی کلروتری آزین با اتیلن دی آمین برای جذب فلزات
در این کار تحقیقاتی،نوعی پلیمر با نام۲-](پارا-تولیل)اکسی[-۴و۶ دی کلروتری آزین با اتیلن دی آمین سنتز شده است که این نوع…
بررسی اثرات امواج مایکروویو براسانس و ترکیب شیمیایی موجود در گونه ی گیاهی رزماری
یکی از گیاهان دارویی با ارزش، گیاه رزماری با نام علمی Rosmarinus officinalis می باشد که با طبیعت گرم و…
بررسی نقش سدیم هیدروژن سولفات تثبیت شده روی نان سیلیکا جهت تهیه برخی از مشتقات کومارین
کومارین یا همان (۲-H- کرومن-۲- اون ) ومشتقات آن ها ترکیباتی هستند که بیشتر صورت طبیعی در بسیاری از گیاهان…
بررسی تشکیل گونه منگنز-اکسو به وسیله منگنز پورفیرین
در این مطالعه چهار نوع منگنز پورفیرین {MnTPP، MnTMP، MnT(4-Me)PP و MnT(4-OMe)PP} را سنتز کردیم تا به بررسی تشکیل گونه…
قوانین ثبت دیدگاه