
۱٫کلیات
۱.۱. بیان مسئله:
یکی از ابعاد مهم انسان، جنبه ی جنسی و شهوانی او می باشد. نیروی جنسی به صورت غریزه ای بسیار قوی در نهاد انسان قرار داده شده است که باید به صورت صحیح و با توجه به نیازهای واقعی انسان، ارضا شود. سرکوب و ارضای ناصحیح و غیر طبیعی این غریزه صدمات جبران ناپذیر و هزینه های زیادی را در انسان به وجود می آورد. در اصطلاح، به ارضای ناصحیح غریزه ی جنسی، انحراف جنسی گفته می شود. انحراف جنسی صورت های مختلفی دارد که این نیرو را از مسیر طبیعی اش دور می کندیکی از انحرافات جنسی موجود، همجنس گراییمی باشد که به نوعی به ارتباط و گرایش جنسی میان دو جنس موافق گفته می شود. این نوع گرایش جنسی در ابتدا از سوی روانشناسان امری انحرافی و یک بیماری تلقی می شد، به طوری که برای آن راه حل و درمان تعریف کرده بودند. ولی به مرور زمان و با گسترش مبحث روانشناسی جنسی این نوع گرایش گرایشی طبیعی معرفی شدو از طبقه بیماری های جنسی خارج شد، به طوری که در یک نامه ای که خانواده ی یک همجنس گرا به زیگموند فروید داده بودند تا راه حلی برای این امر معرفی کند، فروید این گرایش را یک گرایش طبیعی جنسی معرفی می کند که این نامه در مجله آمریکایی روانپزشکی در آوریل ۱۹۵۱به چاپ رسیده است.لازم به ذکر است که امروزه در اکثر کشورهای جهان با تصویب قوانین حقوقی و مدنی مختلفی، همجنس گرایی را یک حقوق اجتماعی و مدنی در نظر گرفته اند. که کشورهای همچون امریکا، سوئیس، فرانسه و سایر کشورهای غربی این نوع گرایش جنسی را تائید و حقوق مدنی برای همجنس گراها در نظر گرفته اند.همجنس گرایی از نظر ادیان توحیدی یعنی مسیحیت، یهودیت و اسلام امری ناپسند و گناهی نابخشودنی تلقی شده است. به طوری که مسیحیت همجنسگرا ها را ابزار شیطان در روی زمین می داند و یهودیت آن را گناه نابخشودنی و انحرافی شدید می خواند.همچنین دین اسلام با توجه به این که غریزه جنسی و نوع ارضای آن را از مسائل مهم بر می شمارد، ارضای صحیح آن توسط زن و مرد را باعث سکون و آرامش بشری و از اهداف خلقت انسان به صورت زن و مرد دانسته و راه صحیح آن را ازدواج میان زن و مرد بیان می کندو روش های چون همجنس گرایی را یک انحراف جنسی دانسته و ارضای جنسی از این روش را کفر و هلاک کننده انسان می داندولی در دین های شرقی و نوظهور از این امر گاهی به صورت مثبت و گاهی به صورت منفی یاد می شود.در این تحقیق ابتدا سعی شده است که نظرات و دیدگاههای تربیتی، فقهی، حقوقی و سایر دیدگاهها از منظر ادیان توحیدی و غیرتوحیدی (سایر ادیان) در باب غریزه جنسی و انحرافات آن به خصوص همجنس گرایی به صورت کامل و شفاف بیان گردد و سپس راهکارها و پیشگیری های پیشنهادی ادیان و یا توجیه و دلایل برخی ادیان در باب پذیرش این نوع گرایش جنسی و همچنین نظرات و نقدهای ادیان بر یکدیگر نیز بیان گردد، به طوری که ابتدا به بیان دیدگاه یهودیت و مسیحیت و سپس ادیان دیگر پرداخته و در آخر به بیان دیدگاه اسلام در مورد این گرایش جنسی می پردازیم. همچنین در فصلی دیگر به بررسی عوامل روانشناختی] و فیزیولوژیکی همجنس گرایی از دیدگاه روانشناسان و روانپزشکان جنسی – تربیتی می پردازیم و با بیان عوامل گرایش به همجنس گرایی، این عوامل را یکی بعد از دیگری بررسی و در بوته نقد قرار خواهیم داد و در فصل آخر یا همان نتیجه گیری به مقایسه نظرات و دیدگاهها مختلف از سوی آموزه ها و قوانین دینی و همچنین نظریات علمی روانشناسان در باب این موضوع خواهیم پرداخت و دیدگاه کلی و نهایی خود را درباره ی این نوع گرایش جنسی و نوع برخورد با آن را بیان خواهیم کرد.
۱.۲. بیان اهمیت و ضرورت پژوهش
غریزه جنسی یکی از ابعاد مهم وجودی زن و مرد می باشد که نوع برخورد و نوع ارضای این غریزه جنسی در زندگی روزمره و حتی در بلند مدت برای انسان شرایطی را به وجود می آورد که تمام بخشهای زندگی او را تحت الشعاع قرار می دهد. از دیدگاه تمام روانشناسان و زیست شناسان، غریزه جنسی، جزء غرایز ثانویه و مادی انسان به حساب می آید، به این معنا که تمایل جنسی، یک تمایل طبیعی است ولی ارضای ناصحیح آن باعث مرگ انسان نمی شود، اما به ایجاد اختلالات بی شماری در انسان می انجامد که به صورت های مختلف، خود را نشان می دهد، از قبیل بیماری های روانی مانند وسواس و افسردگی و انحرافات جنسی مانند همجنسگرایی و خود ارضایی یا اختلالات جنسی مانند سرد مزاجی و ناتوانی جنسی.برای همین این مسئله در ادیانهای توحیدی که وظیفه هدایت انسان به سوی کمال را برعهده دارند، یک امر اساسی و قابل توجهی می باشد. همچنین برخی روانشناسان مانند آبراهام مازلوه روانشناسی انسان گرا است و بیشتر کار او در روانشناسی سلامت بوده، غریزه جنسی را جزء طبقات اول نیازها قرار داده و معتقد است برای رسیدن به مراحل بعدی زندگی باید نیاز جنسی به صورت صحیح ارضا و از ایجاد اختلالال در آن پرهیز کنیم.برای همین غریزه جنسی و انحرافات موجود در آن به خصوص همجنس گرایی، با اینکه در بین عموم مردم و برخی محققان به خاطر حیا و عفت عمومی به صورت پوشیده مطرح می شود، اما یک مسئله است که نمی توان از آن به راحتی چشم پوشی کرد و نمی توان این نوع گرایش جنسی را در یک عقیده خاص مطرح نمود، زیرا این امر در بین همه جوامع انسانی بدون توجه به گرایشات مذهبی و دینی آنها دیده می شود. و با توجه به اینکه درباره اختلالات جنسی و آسیب های پیش روی آن، از سوی عالمان دینی و دانشمندان روانشناسی و جامعه شناسی، کتب و مقالات و یاداشتهای زیادی منتشر شده است، ولی اهمیت این موضوع بر ما پوشیده نیست که می توان با بررسی و مطالعه در بین آرای اندیشمندان و متون مکاتب دینی- عقیدتی مختلف، به مجموعه ای از آراء و نظریات مختلفی رسید که هر یک از آنها از زوایای مختلفی به این موضوع نگریسته اند؛ برخی از دید تربیتی و برخی دیگر از دید مدیریت امیال و لذایذ انسانی و بهره گیری فراوران از غریزه جنسی. و همچنین می توان با سهولت فراوان به مجوعه ای از نظرات عالمان دینی و آموزه های ادیان الهی و دانشمندان روانشناسی در علت و بوجود آمدن این نوع گرایش رسید. لذا با این ضرورت دست به تدوین پروژه تحقیقاتی می زنیم که، در آن اهم آراء و نظرات مهم دانشمندان و مکاتب دینی- عقیدتی در باب تاریخچه و علت گرایش به همجنس گرایی بیان شده باشد.
۱.۳. پیشینه تحقیق
در باب مسئله همجنس گرایی، در دو حوزه مباحث دینی و علم روانشناسی، تحقیقات و نظرات مختلفی بیان شده است به طوری که در مباحث دینی، به خصوص ادیان الهی مانند اسلام و یهود، نوع نگاه و زاوایای بحث در این مورد چند وجهی بوده به طوری که گاهی محققان دینی از بُعد تربیتی به این مسئله پرداخته اند به طوری که در کتاب «آثار سوء روابط نامشروع» با بررسی غریزه جنسی و اهمیت آن از دیدگاه تربیتی اسلام، سه مسئله همجنس گرایی، زنا و متعه را از دیدگاه تربیتی و به صورت علمی مورد تحلیل قرار داده و همچنین در کتاب «بررسی روشهای تربیت در دوران نوجوانی با تأکید بر جنسیت و بلوغ»، به بررسی و شناخت روشهای تربیتی در دوران نوجوانی در ابعاد جسمی و جنسی و بیان آگاهی ها در باب غریزه جنسی و انحرافات آن پرداخته که نتایج تحقیقات صورت گرفته در این کتاب نشان می دهد که ارائه یک سری از روشهای تربیتی و کاربرد آنها در تربیت جنسی، و با بیان توصیه هایی در خصوص تربیت عاطفی و جسمی و جنسی نوجوانان باعث جلوگیری و درمان انحراف جنسی مهم به خصوص همجنس گرایی در آنها می شود. از جمله روشهای تربیت جنسی پیشنهادی در این کتاب می توان به: ۱- روش اعطای بینش ۲- روش ابراز توانایی ها ۳- روش الگویی ۴- روش تغییر موقعیت ۵- روش زمینه سازی ۶- روش عادت و غیره اشاره کرد. و گاهی محققان به موضوع همجنس گرایی از بُعد فقهی نگاه کرده اند به طوری که در مقاله « نکتهای در مجازات لواط» جناب آقای محمد یزدی با توجه به آیات قرآن کریم و احادیث فقهی شیعه مخصوصاً احادیث امامین صادقین: به بررسی فقهی همجنس گرایی پرداخته و میزان حد جاری بر آن و شباهت مجازات همجنس گرایی با زنا را بررسی کرده است. و گاهی نیز محققان همجنس گرایی را از بُعد قوانین اجرای شریعت و حقوق جزامورد بررسی قرار داده اند. به طوری که در کتاب «جرائم خلاف اخلاق حسنه«، محقق به بررسی و بیان قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران در باب همجنس گرایی و زنا و میزان حدود جاری بر آنها از دید قوانین جزاء در کشور پرداخته است. و در کتاب «مسئولیت کیفری منحرفین جنسی در پرتو دیدگاههای جرمشناسی» بعد از بیان آسیب شناسی اجتماعی انحرافات جنسی به خصوص همجنس گرایی و زنا، این مسائل را از دید جرم شناسی، عدالت کیفری و مسئولیتهای جزایی مورد بررسی قرار داده است. و گاهی در برخی از ادیان های نوظهور، نوع نگاه به مسئله همجنس گرایی یک نگاه کلی بوده و به صورت کلی به این مسئله پرداخته اند. به طوری که در ادیان های توحیدی، برخی تحقیقات صورت گرفته در جهت پیشگیری این نوع گرایش جنسی بوده و در برخی تحقیقات نیز به به شرح و تحقیق در باره این نوع رفتار جنسی و مجازات و نوع برخورد با همجنس گراها پرداخته اند. و آنچه که می توان در تحقیقات دینی به آن اشاره کرد، عدم انسجام و بیان مطالب در باب همجنس گرایی از جنبه های مختلف به طور مستقل می باشد و مسئله همجنس گرایی را در ذیل انحرافات جنسی به طور مختصر بیان کرده اند.
محصول های مرتبط
الگوی اعتماد به نفس در روان-شناسی دین و اخلاق اسلامی
فصل اول: کلیات ۱- بیان مسئله مفروضات پژوهش ۲- مفهومشناسی الف. الگو ب. اعتماد به نفس یکم. تعریف اعتماد…
اعاده حیثیت در فقه امامیه و بررسی تحولات آن در حقوق کیفری ایران
فصل اول:کلیات مقدمه بیان مسله سؤالا ت تحقیق فرضیات تحقیق اهداف و ضرورت انجام آن پیشینه تحقیق پلان تحقیق …
ارزیابی تطبیقی روایات معصومین: با اقوال لغویان در مفردات سورههای مبارکه نبأ، نازعات و عبس
فصل اول: کلیات ۱-۱٫ بیان مسأله ۱-۲٫ سؤالهای تحقیق ۱-۲-۱٫ سؤال اصلی ۱-۲-۲٫ سؤالات فرعی ۱-۳٫ فرضیهها ۱-۴٫ سابقه…
ارث زن در فقه مذاهب اسلامی
بخش اول: کلیات و مفاهیم پیشگفتار توضیح عنوان خاستگاه انتخاب موضوع سوال اساسی هدف پیشینه: شیوه پژوهش: پیچیدگی های بحث…
اخلاق کار گروهی در پژوهش
فصل اول: کلیات ۱٫۱٫ بیان مسئله ۲٫۱٫ اهداف پژوهش ۳٫۱٫ اهمیت و ضرورت پژوهش ۴٫۱٫ سؤال پژوهش ۵٫۱٫ روششناسی…
اثبات امامت حضرت علی از نظر حدیث منزلت با تأکید بر شبهات اهل سنت
بیان مسأله ضرورت و اهمیت تحقیق اهداف تحقیق سؤال اصلی سؤالات فرعی فرضیهی اصلی تحقیق فرضیههای فرعی پیشینه تحقیق روش…
قوانین ثبت دیدگاه